4 Ιουνίου 1948. Η ημέρα που έμελλε να αλλάξει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Ήταν τότε που άνθρωποι πρωτοπόροι, διανοούμενοι και οραματιστές, δεν αποδέχτηκαν την καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την αμαύρωση του αθλητικού ιδεώδους. Αρνήθηκαν να υπογράψουν τις δηλώσεις υποταγής των προοδευτικών αθλητών. Αρνήθηκαν την αποκήρυξη των αρχών τους και την εγκατάλειψη της δημοκρατικής τους ιδεολογίας. Τόλμησαν και πέτυχαν. Μέσα σε αντίξοες πολιτικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τον ΑΠΟΕΛ και να προχωρήσουν στην ίδρυση ενός νέου Σωματείου, απόλυτα προσηλωμένου στην ιδέα του αθλητισμού.

Στις 04 Ιουνίου συγκροτήθηκε σύσκεψη, στην οποία παρευρέθηκαν φίλαθλοι και αθλητές, κατά την οποία εγκρίθηκε ομόφωνα η ίδρυση του Σωματείου. Στις 17 Ιουνίου 1948 πραγματοποιήθηκε η πρώτη Τακτική Καταστατική Γενική Συνέλευση, κατά την οποία εγκρίθηκε το πρώτο καταστατικό και δόθηκε το όνομα του Συλλόγου: Αθλητικός Σύλλογος ΟΜΟΝΟΙΑ Λευκωσίας. Το όνομα ΟΜΟΝΟΙΑ προτιμήθηκε για να δείξει την αντίθεση στον διχασμό και τη διάσπαση. Επιλέχθηκε ως έμβλημα το τριφύλλι, που έχει χρώμα πράσινο, το χρώμα της ελπίδας, ενώ ενσαρκώνει τα ιδανικά και τους σκοπούς της ίδρυσης του Σωματείου. Αποτελεί σύμβολο δύναμης, μαχητικότητας, επιμονής και αποφασιστικότητας. Χαρακτηριστικά που είχαν οι πρώτοι θαρραλέοι ιδρυτές του.

Σήμερα, 70 χρόνια μετά, η ΟΜΟΝΟΙΑ έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ένδοξη ιστορία της. Η αγωνιστική κατάσταση του ποδοσφαιρικού τμήματος και τα πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα του Συλλόγου, καθιστούσαν επιτακτική ανάγκη την εξεύρεση επιλογής, που θα πρόσφερε λύσεις και προοπτική. Μετά τη διεξαγωγή τριών Συνελεύσεων, τα μέλη ψήφισαν υπέρ της πρότασης που είχε καταθέσει ο κ. Σταύρος Παπασταύρου, για διαχείριση του ποδοσφαιρικού τμήματος από την εταιρία του και έδωσαν εντολή στο Διοικητικό Συμβούλιο όπως την εφαρμόσει.

Έχει ήδη ξεκινήσει η προσπάθεια για να επανακτήσει η ΟΜΟΝΟΙΑ την αγωνιστική της αίγλη και την οικονομική της σταθερότητα, για να καταστεί ξανά ένας φερέγγυος και αξιόπιστος οργανισμός και να κάνει πάλι τον κόσμο της περήφανο. Ο εκσυγχρονισμός του μοντέλου λειτουργίας και η επαγγελματική στελέχωση Σωματείου και Εταιρίας, αποτελούσαν μονόδρομο. Η ΟΜΟΝΟΙΑ οφείλει να πρωταγωνιστεί σε όλα τα αθλήματα, να πρωτοπορεί και να αποτελεί παράδειγμα για τους υπόλοιπους. Όπως ήταν τις εποχές που μεγαλουργούσε. Αυτός είναι ο στόχος, αυτό είναι το όραμα.

Ο κόσμος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ έχει πιο καθοριστικό ρόλο από ποτέ. Η επιτυχία, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δική του συμβολή. Η ΟΜΟΝΟΙΑ, η ομάδα που με τόσες θυσίες και κόπους μας έχουν παραδώσει οι πρόγονοί μας, χρειάζεται στο πλευρό της την κάθε ΟΜΟΝΟΙΑΤΙΣΣΑ και τον κάθε ΟΜΟΝΟΙΑΤΗ. Έχουμε την ιστορική ευθύνη να συμμετάσχουμε ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια και να την ανεβάσουμε ξανά ψηλά.

Αρχίζουμε, λοιπόν, δουλειά, για μια μεγάλη ΟΜΟΝΟΙΑ!

ΟΜΟΝΟΙΑ Αιώνια

Οι Τίτλοι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ (70 χρόνια, 79 τίτλοι)

Ποδόσφαιρο (24/19/16)

Πρωταθλήματα ΚΟΠ: 20
Κύπελλα ΚΟΠ: 14
Σούπερ Καπ ΚΟΠ: 16
Πρωταθλήματα ΚΕΠΟ: 4
Κύπελλα ΚΕΠΟ: 5

Πετόσφαιρα (3/5/4)

Πρωταθλήματα: 3
Κύπελλα: 5
Σούπερ Καπ: 4

Φούτσαλ (4/4)

Πρωταθλήματα: 4
Κύπελλα: 4

Το Τμήμα Καλαθόσφαιρας κατέκτησε τρία πρωταθλήματα β΄ κατηγορίας, ενώ έχει ξεκινήσει προσπάθεια πλήρους ανασυγκρότησης. Το Τμήμα Ποδηλασίας αποτελεί εδώ και χρόνια τη μεγαλύτερη δύναμη του αθλήματος στην Κύπρο. Πρόσφατα ο Σύλλογος ίδρυσε Γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου, η οποία μετά από μια επιτυχημένη πρώτη σεζόν, ετοιμάζεται για τη δεύτερη χρονιά παρουσίας της στο Παγκύπριο πρωτάθλημα. Το Τμήμα Πεζοπόρων & Δρομέων, μετρά μόλις μερικούς μήνες ζωής και ήδη έχουν σημειωθεί οι πρώτες επιτυχίες.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=Ayd01G70-_0[/embedyt]